Rätt utrustning på isen

hockeyutrustning_257512789 Teknik och färdighet är två väldigt stora verktyg i en hockeyspelares arsenal, men det går inte att underskatta värdet av bra utrustning. Här tar vi en närmare titt på vad man är ute efter när man skaffar hockeyutrustningen.

Skydd på isen

När man spelar ishockey så gäller det att man har rätt utrustning och att man är skyddad i den mån det går mot smällar, tacklingar, puck och slag från klubbor. Även om det finns gott om regler i spelet så kan olyckan snabbt vara framme i stridens hetta och man kanske inte alltid är medveten om motspelarens nästa drag. Alla spelare ska därför vara utrustad med suspensoar, axelskydd, benskydd, byxor, armbågsskydd, hjälm och handskar. Man ska också se till att ha skydd för struphuvud, hals, tänder och mun.

Målvaktsskydd

Målvakten, som spelar i en  lite mer utsatt position, har lite extra skydd via en ansiktsmask med galler, större modell av benskydd, förstärkning i klubbhandske och en särskild plockhandske för att kunna blockera eller fånga pucken när den kommer. Han har också en lite bredare klubba över skaftet och nedtill på bladet som också är längre än utespelarnas. En hel del kräver så klart att man provar utrustningen för att verkligen få rätt passform, men om man har bra koll på sina mått och storlekar kan man lika gärna skaffa sin hockeyutrustning på nätet.

Skridskorna

När det kommer till skridskor ska de sitta ordentligt redan från början. En bra måttstock att arbeta efter är att man ska inte kunna få in mer än ett finger bakom hälen när foten är i. Kan man få in två är skridskorna för stora. För att kunna åka bra behöver man stabilitet och detta kräver att skridskorna har rätt passform. Hur styva de ska vara är dock mer eller mindre en personlig preferens.

Hjälmen

När man väljer hjälm är det absolut viktigaste att den inte vickar när den väl sitter på. Alla hjälmar bör dessutom ha antingen ett plexiglasskydd eller ett galler för bästa möjliga skydd. Enklaste sättet är att välja en ansiktsskydd av samma fabrikat som hjälmen. Och ett hakskydd är så klart även ett krav.

Handskar

Ett par handskar bör ge bra rörlighet i både handleden och fingrarna. För att skydda mot slag är det dock bra att ha lite extra utrymme för fingrarna, men inte mer än 1 cm. Handskarna bör också överlappa armbågsskydden för bästa effekten.

Klubban

En klubba som är anpassad till användarens längd, handstorlek och armstyrka är vad man är ute efter. Detta kommer att vara en bidragande faktor till många aspekter av ens spel. En bra sätt att få rätt längd är att mäta 80% av sin egen längd. Detta betyder att den ska gå ungefär till nästippen när man står utan skridskorna.