Det goda och onda att vara supporter

shutterstock_240018715En äkta supporter hejar och stöttar sitt lag i vårt och torrt: både genom upp- och nedgångar. Men det finns en del gråzoner och en del dåliga supportrar som gör sina röster hörda. Det tillkommer både gott och ont att kalla sig en supporter. 

Samhörigheten

En stor glädje med att vara en supporter är att få vara en del av en större grupp. Man jobbar allihopa mot samma mål och har samma intresse. Den samhörigheten blir en viktig del i ens liv och är man ny i en stad är supporterkulturen ett sätt skaffa sig nya vänner. Som nykomling i en grupp behöver man bara köpa sig en matchtröja och utropa sin kärlek för laget, och plötsligt har du ett dussintals vänner att prata med!

Huliganerna

Supporterkulturen är inte bara en dans på rosor. Som hängiven supporter måste man också akta sig för huliganerna. Detta fenomen är helt klart större i andra länder och fotbollskulturen, men likaväl är det lätt hänt att det uppstår hot och slagsmål mellan två olika supportgrupper. Som grupp måste ni tillsammans ta ställning till huliganfenomenet och helst ska det vara nolltolerans mot denna typ av våldshandlingar mot andra människor. Huliganer ska anmälas och förhoppningsvis blir de avstängda från sporten.

Besvikelse

Ja, det är inte alltid som ens lag vinner. Ibland spelar de till och med riktigt dåligt. Men att skrika, hota, och hata sitt lag för en dålig match är inte tanken bakom supporterkulturen. En äkta supporter lär sig att leva med nederlag och arbetar för att peppa upp laget och visa dem att de har fans och stöd även om de har en dålig dag. Det är förstås svårt att alltid ha humöret på topp, men tänk på att det är lika svårt för spelarna att alltid ligga på topp! Lite medkänsla och medmänsklighet skapar en mycket bättre stämning.